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Response to Request for Information

Reference FOI 002022
Date 02 March 2018

Short Breaks

Request:

I am sending this request under the Freedom of Information Act.

I am seeking information about funding for the provision of short breaks from caring
for carers of disabled children over the last few years and the next financial year.

1. How much overall funding was provided for the provision of short breaks from
caring for carers of disabled children, in accordance with The Breaks for Carers
of Disabled Children Regulations 2011, in the (financial) years 2014/2015,
2015/2016, 2016/2017, 2017/2018 and what funding is allocated for the same
purpose in 2018/2019?
2014/2015 £57,239 actuals
2015/2016 £56,217 actuals
2016/2017 £53,714 actuals
2017/2018 £59,026 actual to date
2018/2019 £68,000 Budget

2. How much of the funding allocated for a range of short break services as
required by The Breaks for Carers of Disabled Children Regulations 2011 was
allocated in each of the years specified in Question 1 for the provision of:
a) daytime care in the homes of disabled children

n/a no daytime care provided in own homes.
b) overnight care in the homes of disabled children

n/a no overnight provided in own homes
c) daytime care in short break provisions such as day centres

2014/2015 £415,593 actuals
2015/2016 £299,105 actuals
2016/2017 £264,471 actuals
2017/2018 £193,741 Actual to date
2018/2019 £270,000 budget

d) overnight care in short break (respite) centres for disabled children
2014/2015 £819,050 actuals
2015/2016 £834,248 actuals
2016/2017 £486,066 actuals
2017/2018 £463,763 Actual to date
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2018/2019 £700,000 budget
If short breaks funding is not broken down into these categories please provide
the funding for equivalent categories reflecting the range of short breaks your
local authority provides.

3. For each of the years specified in question 1, how many carers of disabled
children qualified for provision of short breaks from caring?
2017/2018 = 141 individual families.
Details unknown for previous years.

4. How do you assess eligibility for the provision of short breaks? Has this
changed over the years specified in question 1? If so, please explain how?
Eligibility for short breaks provision is determined via an assessment of need –

undertaken by a Social Worker under Section 17 of the Children Act. This has

not changed in recent years.

5. Of the short breaks you funded, how many are jointly funded with a local CCG?
Please give a breakdown for the years specified in Question 1, for:
a) Fully funded by the LA = 137

b) Jointly funded with a CCG/s = 4

6. Of the short breaks you jointly fund, has the CCG portion been reduced or
withdrawn in the financial year:
a) 2016/2017 - Unknown

b) 2017/2018 – No reduction or withdrawn to knowledge

c) 2018/2019 – No indication at this stage that these will be removed as all of
the children are subject to continuing health care.


