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Response to Request for Information 

 
Reference FOI 000844 
Date 3 February 2017 
 

Care Charging 

 
Request: 
 
1.  How do you calculate the level of contribution that adult social care recipients 

should make to their care packages?  
 In response to question 1 above, I can confirm that City of Wolverhampton 

Council holds this information. The information you have requested is exempt 
under Section 21 of the Freedom of Information Act (FOIA), because the 
information is accessible to you, as it is already in the public domain. The 
Council currently has a Banded Contributions scheme for non-residential care 
packages with a full financial assessment available upon request as per the 
care and support statutory guidance on non-residential charging.  Residential 
contributions are calculated as per the care and support statutory guidance on 
residential charging.  Please see link supplied below: 

 http://www.wolverhampton.gov.uk/article/3618/Non-residential-contributions 
  
2.  What income are social care recipients allowed to retain, after their contribution 

to their care package has been deducted?  
 Non-residential care - various amounts with a minimum as required under the 

care and support statutory guidance. 
 
 Residential care - various amounts but  with the statutory Personal Expenses 

Allowance as a minimum. 
 
3.  What do you allow as Disability Related Expenses? Please provide a copy of 

your guidance if this is easier.  
 Any reasonable cost (with evidence) associated with a person’s disability-

related needs. 
 
4.  Do you use pre-payment cards for care payments?  
 Customers have a pre-paid card account for receiving Direct Payments. 
 
 If yes can people opt out of using these?  
 A Direct Payment may also be paid via a Third Party Supported Account.  

‘Individual Service Funds’ are also currently being piloted. 
 
 
 
 

http://www.wolverhampton.gov.uk/article/3618/Non-residential-contributions
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5.  Are there any restrictions on what Personal Budgets and Direct Payments can 

be spent on? Please provide a copy of your guidance on this.  
No, as long as it is identified in the Support Plan to meet their assessed eligible 
needs and is consistent with the Care Act 2014 guidance as set out in section 
10 through to 12 of Care and Support Statutory Guidance which described how 
“eligible needs” can be met.  Please see link supplied below: 
https://www.gov.uk/government/publications/care-act-statutory-guidance/care-
and-support-statutory-guidance#person-centred-care-and-support-planning 

 
6.  Please provide a copy of the guidance document that your authority uses to 

make decisions on Direct Payment packages.  
 I can confirm that City of Wolverhampton Council holds this information. The 

information you have requested is exempt under Section 21 of the Freedom of 
Information Act (FOIA), because the information is accessible to you, as it is 
already in the public domain. Our Council Tax Division update this 
regularly.  Please see link supplied below:  

 https://www.gov.uk/government/publications/care-act-statutory-guidance/care-
and-support-statutory-guidance#Chapter12 

 
7.  Do you have a contingency policy for DP users. If yes please attach a copy.  
 No separate policy. 
 
8.  If a PA is off work sick do you provide extra funding to cover their sick pay – as 

individual employers can no longer get statutory sick pay reimbursed?  
 Yes. 
 
9.  "What percentage of Direct Payments rates, that are paid to adults who directly 

employ their own PAs, are allowed to be spent on the following additional 
expenses?"  

 No set percentages. 
 

•  National insurance employer contributions  
 Support organisation factors in these costs when helping the customer 

with the setting-up of a Direct Payment. 
 
•  Statutory paid holidays  
 Support organisation factors in these costs when helping the customer 

with the setting-up of a Direct Payment. 
 
•  Payroll charges  
 Actual cost paid in addition to Direct Payment 
 
•  Independent living insurance  
 First year of insurance up to a value of £84 paid in addition to Direct 

Payment; subsequent insurance premiums factored in by Support 
organisation. 

 
•  Advertising  
 Actual cost paid in addition to Direct Payment. 

https://www.gov.uk/government/publications/care-act-statutory-guidance/care-and-support-statutory-guidance#person-centred-care-and-support-planning
https://www.gov.uk/government/publications/care-act-statutory-guidance/care-and-support-statutory-guidance#person-centred-care-and-support-planning
https://www.gov.uk/government/publications/care-act-statutory-guidance/care-and-support-statutory-guidance#Chapter12
https://www.gov.uk/government/publications/care-act-statutory-guidance/care-and-support-statutory-guidance#Chapter12
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•  National Minimum Wage increase from April 2016  
 Support organisation factors in these costs when helping the customer 

with the setting-up of a Direct Payment. 
 
•  Redundancy payments  
 Actual cost paid in addition to Direct Payment where not covered by 

insurance. 
 
•  Pensions  
 Support organisation factors in these costs when helping the customer 

with the setting-up of a Direct Payment where roll-out has occurred. 
 
•  Training  
 Actual cost paid in addition to Direct Payment. 
 
•  Contingency funding 
 Support organisation factors in these costs when helping the customer 

with the setting-up of a Direct Payment. 
 

 

 


